Sivut

perjantai 9. elokuuta 2013

Helpot hapankurkut

Hapatus jatkuu! Hapankaalia on tietoni mukaan ainakin muutama testannut, mutta kaikki eivät kuitenkaan ole hapankaalin ystäviä. Suolakurkuista (hapankurkuista) tykkää ehkä useampi. Hapatetut eli maitohappokäyneet kurkut ovat ihan eri asia, kuin kaupan etikassa lilluvat mauste- tai herkkukurkut.  Etikkaan säilötyt kurkut eivät sisällä maitohappobakteereja, eikä niillä siten ole vastaavia terveysvaikutuksia kuin maitohappokäyneillä ruuilla. Kuulemani mukaan aitojen hapankurkkujen maku on myös huomattavasti parempi. Hapankurkkuja myydään kaupoissa yleensä venäläisen suolakurkun nimellä, eikä ainesosissa ole etikkaa. Lähikaupassani 2 kappaletta hapankurkkuja kustansi vajaat 3 euroa, joten huomattavasti halvempaa ja jännempää on tehdä itse! :-)

Mua ei saisi rahastakaan syömään hapankurkkuja (YÄK), mutta M tykkää niistä. Kädet syyhysivät hapankaalin jälkeen tehdä jotain muutakin hapanta, joten kokeilin sitten kurkkuja.


Helpot hapankurkut

tuoreita ja hyväkuntoisia avomaan kurkkuja
suolavettä: 1 rkl merisuolaa per 1 litra huoneenlämpöistä vettä
hapatuksen käynnistäjä: esim. heraa, pala hapankaalia, probiootteja tms. (lue lisää ohjeista)
(mausteita, esim. valkosipulin kynsiä, tilliä tms.)

Pese kurkut huolellisesti, poista kannat ja pilko viipaleiksi tai tikuiksi. Asettele kurkut puhtaaseen lasiastiaan tiiviisti, ja viritä päälle joku paino, mikä pitää ne nesteen alla. Itse pilkoin kurkut muuten viipaleiksi, mutta päälle viritin sopivan mittaisia kurkkutikkuja, jotka estivät viipaleiden nousemisen pinnalle. Kaada päälle suolavettä, kunnes kurkut peittyvät reilusti.

Toisin kuin hapankaali, kurkut eivät välttämättä lähde itsestään aina hyvin käymään. Hommaa voi toki testata pelkällä suolavedellä, mutta varmimman lopputuloksen saa, kun laittaa astiaan mukaan jotain, mikä käynnistää hapatuksen. Tähän sopii periaatteessa mikä tahansa, mikä sisältää maitohappobakteereja. Itse laitoin mukaan vähän kaalimehua aiemmasta hapankaalisatsista, ja pala hapankaalia tai jotain muuta hapatettua ruokaa kävisi yhtä lailla. Myös hera on todettu hyväksi käynnistäjäksi (huom. eri asia kuin heraproteiinijauhe). Heraa saa laittamalla jogurttia, piimää tai pehmeää rahkaa kahvinsuodattimeen valumaan esim. yöksi - irtoava neste on maitohappobakteereja sisältävää heraa, jota voi laittaa hapatuksen aloittajaksi kurkkusatsiin pari ruokalusikallista. Periaatteessa myös probioottikapselin sisältöä voisi käyttää, mutta eri bakteerit käyttäytyvät eri tavalla, joten lopputulos voi olla arvaamaton. Suosittelisin nestettä tai hapatetun kasviksen palaa aiemmasta hapatussatsista (tai kaupan hapankaalista tai -kurkusta), tai heraa.

Kun kurkut on viritetty nesteen pinnan alle ja mukana on mahdolliset mausteet (mulla oli 3 valkosipulin kynttä), peitä purkki harsolla tai kannella, mutta EI ilmatiiviisti. Anna hapattua 1-3+ päivää huoneen lämmössä, ja maistele kurkkuja välillä. Kun ne ovat sopivan happamia, siirrä purkki jääkaappiin ja syö pois omaan tahtiin.

Unohdin ottaa kuvan tekovaiheesta, joten tässä teille satsin ainoa selviytyjä.

2013-08-04 20.22.30
Survivor.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti