Sivut

tiistai 9. heinäkuuta 2013

Kefir-keitoksia

Virossa maitokefir on iso juttu, ja sitä löytyy maitopurkeissa mistä tahansa kaupasta. Kefir on vähän kuten piimää, mutta ei ihan kuitenkaan. Kefirissä on luonnostaan jonkun verran alkoholia käymisen lopputuloksena, ja lisäksi tietysti iso kasa hyviä pöpöjä. Käsitykseni mukaan hapanmaitotuotteissa mikrobien metabolian tuloksena suuri osa maidon ongelmallisista partikkeleista on hävinnyt, joten siksi hapanmaitotuotteet voivat sopia muuten maito-ongelmallisille.

En juo maitoa enkä kyllä kefiiriäkään, mutta siitä saa aikaan älyttömän hyvän sorbetin... tosin sorbetissa ei ole maitoa, joten ehkä kyseessä on kerbetti. Kefiiriä, pakastemarjoja ja Virossa suosittuja pakastekirsikoita kuppiin, muutama tippa steviaa päälle ja sauvalla sekaisin. Nam!


Kerbetti

Suomesta ei kefiiriä saa, enkä halua käyttää maitotuotteita suurissa määrin, joten tilasin tässä muutama päivä sitten vesikefiirin siemeniä. Olen kytännyt niitä (ja muita tuotteita ja reseptejä) Cultures for Healthin sivuilta jo ties kuinka pitkään, ja tajusin nyt sitten, että Suomeen tilaaminen ei tuolta onnistu. Pikainen etsintä tuotti tanskalaisen nettikaupan nimeltä Hjemmeriet, josta pistin samantien tilauksen menemään. Tilauksen teko onnistui auttavan ruotsin kielen sekä Google Translatorin avulla, ja kefiirin siemenet kolahtivat onnellisesti postiluukusta 2 päivää myöhemmin. Hyvä ja nopea palvelu, voin suositella!

Vesikefiirin etuna on lyhyt käymisaika (24-48 h) ja vesipohjaisuus, sillä sitä on helpompi juoda enemmän, kuin vaikkapa maitopohjaista juomaa. Mitään muuta ei tarvita, kuin vettä, astia, sokeria sekä kefiirin siemenet. Mitään oikeita siemeniähän nuo eivät tietysti ole, vaan koostuvat maitohappobakteerien ja hiivojen erittämästä polysakkaridirakenteista - mukana on siis hyviä pöpöjä, ja niiden "koteja". Hyvissä olosuhteissa mikrobit hyödyntävät tarjolla olevan ravinnon (sokerin), lisääntyvät ja rakentavat siinä sivussa itselleen lisää koteja (niitä siemeniä). Jännempää kuin elokuvissa!


2013-07-01 17.02.56
Vesikefiirin siemeniä - mistään jyvistä (grains) tai siemenistä ei oikeasti ole kysymys.
2013-07-01 17.03.36
Mun tanskan kieli oli vähän ruosteessa...

2013-07-01 17.03.53
...Mutta onneksi oli ohjeet myös amerikaksi.
Keitokset on parhaillaan käynnissä. Tykkään kovasti askarrella tällaisten juttujen parissa, ja jos tuloksena on itse tehtyä, edullista probioottista (ehkä jopa maistuvaa) juomaa, niin mikäs sen parempaa. Tuloksista lisää myöhemmin :-)

2 kommenttia:

  1. Suomestakin on saanut viime vuodesta lähtien kefiiriä, ainakin K-ryhmän kaupoissa on näkynyt saksalaista Andechser Natur -merkkistä luomukefiiriä. Oman kokemuksen perusteella ei aiheuta laktoosi-intolerantikollekaan oireita vaikka onkin maitopohjainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli uutta tietoa, tänks! Pitää katella jos sattuisi meidänkin kaupassa silmään :-)

      Poista