Sivut

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Laiskottelua


Pahoittelut blogihiljaisuudesta, olen ollut laiska kirjoittelemaan juttuja viime aikoina... muuten ei kyllä laiskotteluun ole ollut aikaa. Tenttikausi on avattu, ja takana on jo pari anatomian koetta (nivelet ja suullinen tentti luista), histologian soluoppitesti sekä tänään analyyttisen kemian praksikoe (=teoriakoe viime viikkojen käytännön harjoitusten aiheista). Toistaiseksi menestys on ollut erinomaista, kauhulla odottelen kolmen viikon päässä vaanivaa fysikaalisen kemian koetta. Haasteita riittää.

Osaan laskea numeroilla, ja joskus lukiossa osasin vähän laskea
myös kirjaimilla, mutta mitäs näille tehdään?
Mun tausta kemiassa ja fysiikassa on siis tosiaan 1 kurssi molempia lukiossa palttiarallaa 10 vuotta sitten, joten olin jo valmiiksi paniikin partaalla näistä aineista tänne tullessani. Erityisesti kaikki laskeminen vähän jänskättää - ei siksi, että asia välttämättä olisi kovin vaikeaa, vaan siksi, että mulla ei yksinkertaisesti ole kauheasti kokemusta ja olen siksi epävarma. Jouduin esim. turvautumaan googleen, kun en tiennyt mitä logaritmi tarkoittaa. Jotkut ovat opiskelleet näitä asioita lukiossa tai yliopistossa, mutta itse saan tehdä sen työn nyt :-) Ihana erävoitto oli tämän päiväinen kemian praksikoe, joka tuntui peräti helpolta (jopa se yksi mukana ollut lasku!). Jokusen hetken pyörittelinkin mm. pH-laskuja edeltävänä iltana.


Opiskeluapuri. (You're not helping.)

Tämä opintojen aloittaminen on monien aineiden kannalta vähän hassua - esimerkiksi anatomian opiskelu alkaa monella ilman minkäänlaista pohjaa, mihin kiinnittää tietoa. Kokonaiskuvaa ja syvempää ymmärrystä on tässä vaiheessa mahdotonta tavoitella, joten on pakko oppetella asiat ulkoa. Luita opiskelemme ensimmäiseksi. Tilannetta voidaan verrata vaikkapa siihen, että saisit opeteltavaksi 30 auton moottorin osaa, joissa kussakin on 10-20 kohtaa, jotka sinun pitää tunnistaa ja nimetä - vaikkapa swahilin kielellä (lääketieteen latina ei ole monelle yhtään sen tutumpi). Kun moottorin osat ovat hanskassa, saat käteesi 12 sivua tekstiä moottorin vaijereista ja kaapeleista (nivelet), jotka opettelet ulkoa 2 viikossa.

Älkää käsittäkö väärin, en valita (tykkään anatomiasta!). Näiden asioiden opiskelu on vaan aika lailla erilaista, kuin mihin on aiemmassa elämässä tottunut. Omalla kohdalla helpottaa suuresti, että perustiedot locomotor systemistä (lihakset, nivelet, luut) on jokseenkin tutut ja jonkin verran myös se, että olen lukiossa opiskellut latinaa. Kyllä tässä kuitenkin hommia riittää - onneksi oppiminen on kivaa ja aineet (suurimmilta osin) mielenkiintoisia.

Olen ollut tosi laiska sosiaalisen elämän suhteen, ja illanistujaiset on väistyneet treenien ja opintojen tieltä.
Tartto on todella kaunis tähän aikaan vuodesta, ja olisi kyllä kiva ulkoilla enemmän, mutta valitettavasti myös säät ovat aika arvaamattomat. Monena aamuna olen herännyt auringon paisteeseen, mutta kun pari tuntia myöhemmin lähden koululle, onkin ulko-oven takana harmaa vesisade.

Sellaista! Fiilis ja meno on edelleen hyviä, ja yleisolo täällä on iloinen. Musta tuntuu, että olen juuri oikeassa paikassa tekemässä oikeita juttuja täällä :-)

9 kommenttia:

 1. Tsemppiä opiskeluihin!
  Etköhän sinä kohta osaa nuo kaikki kuin vettä vaan! ;)

  VastaaPoista
 2. Mä olen niin onnellinen sun puolesta pupunen <3 Kaikki menee just niinkuin pitää ja sinä rokkaat!

  VastaaPoista
 3. Uhh, pallokoordinaatistot. Tunnen suurta kunnioitusta työtovereitani kohtaan, jotka suvereenisti pyörittelevät asioita eri koordinaatistoissa.

  VastaaPoista
 4. Voin vaan kuvitella, mulla oli eilen ensimmäinen anatomian koe myös ja täälläkin päntättävänä paljon samoja juttuja. Tuntui että pää hajoaa siiten kokeeseen lukemiseen, joten voin vaan kuvitella sun tilanteet kun työmäärä on ainakin x100 :D Ihan mieletön kroppa, sanonpa taas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aww tänks! Kyllä me pärjätään kun ollaan ahkeria! :-D

   Poista
 5. Peukkuja opiskeluun. :) Kyllä ne myhkyrät, kuopat ja muut kummallisuudet oppii lopulta kuin itsekseen. Alussa tuntui itsestäkin, että luita, lihaksia ja hermoja on miljoona eikä niitä ja niiden osia voi oppia. Mutta lopulta ne nimet ovat aika loogisia ja ennalta-arvattavia ja vuosien myötä ne vain jotenkin osaa itsestään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! Joo siis eihän tuo anatomia varsinaisesti vaikeaa ole, muuta ei puutu kuin aikaa! Anatomia on yksi lemppariaineista, enemmän huolettaa nuo jotkut muut aineet (kemia hnngh). Luotan siihen että pärjään, kun mua edeltäneetkin on näistä selvinneet :-)

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä pointeista! Pitää kylläkin tarkentaa, että ko. kaava EI ollut lääkiksestä saaduissa materiaaleissa, vaan muualta hankituista kemian matskuista otettu snapshot. Onneksi siis pärjätään vähän vähemmälläkin - kuva oli ihan vaan hupia varten (ja toki havainnollistamaan sitä, että opinnot voivat paikoitellen olla haastavia ilman aiempia tiedeopintoja).

   Poista