Sivut

keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Unohda lupaukset, luo tapa.

Otsikossa se onkin. En oikein usko uuden vuoden lupauksiin, mutta tavat (habits) ovat asia erikseen.En usko, että pelkällä motivaatiolla luodaan pitkäkestoisia, suuria muutoksia. Motivaatiota toki tarvitaan, mutta se riittää vain tiettyyn pisteeseen asti. En varmaankaan ole ainoa, joka on joskus suuressa motivaatiopuuskassa päättänyt aloittaa jotain elämänmullistavaa, on se sitten uusi ruokavalio, uusi harrastus, jonkun asian opiskelu, tai mitä vaan, mikä sillä hetkellä innostaa. Monesti motivaatio riittää hienoon alkupyrähdykseen - kunnes ensimmäiset vaikeudet iskevät päin kasvoja. Uusi ruokavalio löytyy paperinkierrätyksestä yleensä viimeistään parin kolmen viikon päästä, kun työt, perhe, kiire, telkkari, raha, muut harrastukset, jaksaminen, aika ja velvollisuudet ovat sanoneet sanansa.

Muutokseen tarvitaan tapoja

Harva meistä jaksaa loppuelämänsä kulkea paperille printattu ruokavalio takataskussa, ja luntata aina siitä, mitä ja milloin voi syödä. Ja mitä teetkään, jos kanaa ja riisiä ei ole tarjolla juuri sillä hetkellä? Jotkut tekevät mielellään aina eväät mukaan, eivätkä koskaan syö mitään muuta, mutta harva meistä pystyy siihen. Harvan kohdalla se on myöskään tarpeellista tai järkevää.

Sanon aina asiakkaillenikin, että kun pyritään kestävien muutosten tekoon, kannattaa pyrkiä luomaan järkeviä, tavoitteita kohti vieviä tapoja. Olen itsekin vuosien saatossa luonut erinomaisia tapoja, tässä muutama esimerkki:
 • Syön proteiinia jokaikisellä aterialla, myös välipaloilla. Proteiini ylläpitää kylläisyyttä ja sillä on hyvin suotuisia vaikutuksia kehonkoostumukseen.
 • Syön kasviksia jokaikisellä aterialla, myös aamupalalla ja välipaloilla. Ateria ei ole ateria ilman proteiinia ja kasviksia.
 • Syön sokeri- tai tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja (riisi, bataatti, peruna, tattari, quinoa jne) pääasiassa treenin jälkeen. Liikunta "neuvoo" kehoa käyttämään energianlähteinä toimivat hiilihydraatit fiksulla tavalla, ja liikunnan jälkeen on pienemmät todennäköisyydet, että syödyt hiilarit varastoituvat rasvaksi.

Koska olen sellainen ihminen, joka syö proteiinia aina joka aterialla, en jätä sitä tekemättä kiireessäkään.  Nämä tavat ovat osa minua, ja sitä miten toimin. Uskon, että vuosien kuluessa luomani tavat ovat muokanneet kehoani yhteensä enemmän, kuin yksikään dieettiyritys.Bikinien alaosa kävi isoksi, joten niitä pienennettiin.

Ylläolevat kuvat ovat jo vanhoja, mutta niistä näet oman elämäntapamuutokseni. Kuluneen kolmen vuoden aikana muodostin ja noudatin kaikkia yllämainitsemiani tapoja. Noudatan niitä edelleen, ja pysyn nykyään tasaisesti 14-15 rasvaprosentin tienoilla, ilman ongelmia.

Olemme tapojemme orjia, niin hyvässä kuin pahassa. Mitä hyviä tapoja sinulla on? Entä mitä sellaisia, joista mielelläsi pääsisit eroon?

Kestävien tapojen luomiseen pyrimme esimerkiksi Oikotie Optimaaliin -ryhmävalmennuksessamme. Valmennus käynnistyi tällä viikolla, mutta mukaan ehtii vielä hyvin. Tapojen luomista voi harjoitella myös itse, ja parempaa opasta siihen ei olekaan kuin Leo Babautan Power of Less.
Tämän postauksen inspiraationa toimi huippusuositun Zen Habits -blogin A Compact Guide to Creating the Fitness Habit, linkin takaa voit hyvin aloittaa omien tapojesi muokkaamisen.

Tämän vuoden aikana aion itse luoda paljon uusia tapoja, kirjoittelen niistä lisää myöhemmin.


Kuva: täältä

2 kommenttia:

 1. Hei!

  Kiitos hyvästä ja asiallisesta blogista. Koitan kans syödä protskua ja kasviksia joka aterialla, mutta minun on vaikea keksiä helppoja protskua sisältäviä välipalja esim. töihin mukaan. Voisitko antaa hieman vinkkejä?

  J

  VastaaPoista
 2. Moikka! Kaisa juuri kirjoitteli välipaloista tänne: http://hormonidieetti.fi/?p=755

  Valmistelen itsekin välipalapostausta, siitä aiheesta kun kysytään paljon :-) Postailen sen sitten kun se valmistuu!

  VastaaPoista