Sivut

perjantai 18. marraskuuta 2011

Tarton lääkis & SAT Biology - osa 2


SAT Biology -kokeeseen opiskelu

Heti kun päätin hakea Tarttoon, tilasin saman tien Amazonista läjän SAT Biology -preppauskirjoja. 3 kpl oli aikamoinen overkill - pienellä kärsivällisyydellä olisi varmasti päässyt vähemmälläkin.


Aloitin ensin kuvassa näkyvän oikeanpuolimmaisen REA SAT Subject Test Biology E/M -kirjan, ja turhauduin ensimmäisillä sivuilla. Jos kemia ei ole kovin tuoreena mielessä, kirja alkaa todellä tönkösti. Varmasti paljon helpompaa niille, jotka ovat juuri lukiossa opiskelleet näitä asioita - ei mitään vaikeaa, mutta kirja ei vaivaudu kovin paljoa selittämään termistöä. Kirjan loppuosa vaikuttaa pikaisen selailun perusteella fiksummalta, ja mukana on paljon harjoituskokeita. Alku oli kuitenkin niin kökkö, että vaihdoin toiseen kirjaan.


Kuvassa vasemmalla oleva sininen Kaplanin SAT Biology -kirja on tällä hetkellä luettavana, ja tätä voin jopa suositellakin. Kirja selittää asiat ymmärrettävästi, mutta aika pintapuolisesti - syvällinen ymmärrys on itselleni hahmottamisen ja muistamisen kannalta aika tärkeää, joten kaivelen lisätietoa joistain asioista mm. Wikipediasta ja Youtubesta, mutta toistaalta SAT-kokeessa ei vaadita muuta, kuin pääasioiden osaamista. Kirjassa on myös harjoituskokeita, ja on kaiken kaikkiaan kattava paketti.


Keskellä olevaa Barron's SAT Biologya en ole vielä kerinnyt katsastamaan, mutta pikaselauksen perusteella ainakin kuvat ovat todella hyviä (tässä Kaplan ei loista). Taidan selata tuon Kaplanin kevyesti läpi, ja vaihtaa sitten tähän kirjaan.Täytyy mainita vielä erikseen erinomainen ilmainen tiedonlähde: SparkNotes. Jos netistä opiskelu sujuu, eikä Facebook horjuta keskittymistä, voi SparkNotes olla jopa parempi kuin mikään kirja. Sivut selittävät hyvin asioita, jotka kirjoista ovat unohtuneet, ja koneella ollessa voi helposti samalla hakea myös lisätietoa eri aiheista. Muistiinpanojen kirjoittaminen koneella on tällöin myös helppoa. Yllättävän laadukasta tietoa ihan ilmaiseksi. Monen spesifin asian opiskeluun auttaa myös Wikipedia sekä Youtube, josta löytyy mukavia videoita esim. solujen jakaantumisesta ja proteiinisynteesistä.


Kirjoittelen seuraavaan postaukseen ajatuksia Tarton lääkiksestä yleisesti.

8 kommenttia:

 1. heippa! oliko joku näistä kirjoista sellainen, mitä erityisesti suosittelisit hankkimaan ko koetta varten? vai luitko tasaisesti kaikkia? Lisäksi olisin tiedustellut, että miten paljon lukiotodistus/yo-todistus vaikuttivat hakemiseen/ lähtöpisteisiin? olis huippua jos kommentoisit tähän vaikka aikaa onkin jo mennyt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikavastaus: nyt jos hakisin uudestaan niin lukisin vaan tuota Barron'sin kirjaa (ja vaikka Wikipediasta tarkentavat faktat). Lukiotodistus ei vaikuttanut mitenkään (paitsi jos 2 hakijalla olisi sama pistemäärä). Hakuvaatimukset ovat muuttuneet, kannattaa tsekata Tarton yliopiston sivut :-)

   Poista
 2. Hei itse olen hakemassa nyt suomessa lääkikseen ja olen myös alkanut miettiä Tartoa yhtenä vaihtoehtona. Luin kyseiseltä sivulta: http://www.ut.ee/taslo/ , että kansainvälinen kuusivuotinen lääketieteen tutkinto on kokonaan englanninkielinen, tiedätkö asiasta jtn? Kiitos muuten todella paljon että olet jaksanut jakaa omia hakukokemuksia, ne ovat antaneet paljon tärkeää tietoa itselleni!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tiedän sen verran, että jatkossa ensi vuodesta lähtien kansainvälinen tutkinto on kuin onkin kokonaan englanninkielinen :-) Muuta en osaa vielä sanoa (eikä varmaan osaa kukaan muukaan), sillä ensi syksynä aloittava ryhmä on pilottiryhmä. Jos sinulla on jotain spesifejä kysymyksiä, Tarton yliopiston opintotoimisto osaa vastata niihin, joten sinne vaan mailia! :)

   Poista
 3. Moikka ! Onko tuo amazon sivu josta tilasit kirjoja turvallinen ja kuinka kauan toimitus kestää ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on Amazonin kautta toiminut tilaaminen ongelmitta. Omasta tilauksestani on jo kolmisen vuotta, joten en osaa mitään ajantasaista tietoa antaa toimituksista. Pari viikkoa kannattaa ainakin yleensä varata, jos esim. Jenkeistä on jotain tilaamassa :)

   Poista
 4. Hei Anne ! Sellaista haluaisin kysyä, että kävin just viikko sitten tekemässä tuon biology kokeen, ja nyt collegeboardissa halusin hyödyntää ilmaista tulosten lähettämistä ja kun laitoin tämän yliopiston nimen, University of Tartu, minne haluan tulokseni lähetettävän, sivu ei löytänyt kyseistä yliopistoa. Miten omat tuloksesi lähetettiin, miten minun tulisi kirjoittaa kyseisen yliopiston nimi, jotta sivu tunnistaisi sen ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Tää vastaus tulee nyt ihan sikamyöhässä, joten tuskin enää kauheasti apua... enkä oikeastaan osaisikaan auttaa. Omasta hausta on jo niin kauan, etten oikein edes muista. Ongelmitta ne tulokset kyllä sai sieltä lähetettyä yliopistolle, sen muistan.

   Poista