Sivut

torstai 17. marraskuuta 2011

Tarton lääkis & SAT Biology - osa 1

Ajattelin kirjoitella yleisesti ajatuksia Tarton lääkiksestä ja sinne hakemisesta, ja tästä meinasi tulla monsteripostaus joten jaoin sen neljään osaan :-) Kaikkia ei varmasti kiinnosta, mutta toivottavasti tästä on joskus jollekin muullekin hakijalle hyötyä.


Yleistä Tarttoon hakemisesta ja SAT Biology -kokeesta

Tarton yliopiston lääkiksen pääsykoe on vähän erilainen, kuin Suomessa. Varsinaista pääsykoetta ei ole ollenkaan, vaan hakupaperina toimii jenkkien SAT-tasokokeen Subject Test biologiassa (eli SAT Subject Test Biology). Testejä järjestetään useampi vuodessa (syys-talvisin joka kuukausi sekä tammikuussa, ja kevät-kesällä touko- ja kesäkuussa), ja kokeen voi tehdä niin monta kertaa kuin haluaa. Suomeksi tietoa löytää Suomi-Amerikka Yhdistysten liiton sivuilta. Kokeen teko maksaa reilut 50 euroa, ja se järjestetään Helsingissä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tiloissa. Kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin, niin ei unohdu.

Aiheena on high school -tasoinen biologia, ja koe kestää tunnin. Tunnin aikana tavoite on vastata 80 monivalintakysymykseen, ja kielenä on toki englanti. Oma englanninkieleni on aika vahva, ja olen työhöni liittyen opiskellut paljon ihmisen biologiaa ja fysiologiaa englanniksi, mutta kieli (erityisesti yhdistettynä nopeusvaatimukseen) on aika spesifiä ja paikoitellen hankalaa. Mm. matojen ja lintulajien nimien tuntemusta englanniksi odotetaan kokeessa :-) Niistä koetulos tuskin jää kiinni, mutta mikäli haluaa pärjätä, kannattaa bilsaa pänttäillä ihan englannin kielellä.


Kokeen painotuksen saa itse valita - vaihtoehtoina on joko molekyylibiologia (soluelimet, solujen toiminta jne) tai ekologiat (populaatiot, evoluutio jne). Itselleni molekyylibilsa on aika paljon tutumpaa, joten se on luonnollinen valinta (kuten varmaan suurimmalle osalle lääkikseen hakijoista). Kokeessa tarvitaan myös nopeutta - 60 minuutissa pitäisi vastata 80 kysymykseen, ja mustata vastauslomakkeesta oikeat pallerot kuten yo-kokeessakin. Tämä yhdistettynä englannin kieleen on joillekin tietysti vaikeaa, mutta ei mitenkään mahdotonta. Jokaiseen kysymykseen ei tarvitse ehtiä vastaamaan, ja silti voi saada hyvät pisteet.

Pisteitä saa jokaisesta oikein menneestä kysymyksestä, vastaamatta jääneet kysymykset eivät vaikuta ja väärin menneistä saa 0,25 miinuspistettä. Vaihtoehtoja on yleensä 5, joten jos yhdenkin vaihtoehdon voi sulkea ulos, vastaus kannattaa arvata.

Itse asia ja sen taso eivät ole vaikeita ollenkaan, varsinkin jos on lukenut lukion biologiaa useamman kurssin. Omista bilsan kursseista on pari vuotta (tai 8) vierähtänyt, mutta yllättävän helposti asiat palaavat pääkoppaan pienellä kertauksella. Kokeeseen opiskelu on myös mielenkiintoista, sillä yleensä lääkikseen hakijoita kiinnostaa solut, ihmisen fysiologia, ehkä jopa genetiikka. Mukana on kuitenkin myös ekologiat, populaatiot, eläinten fysiologia ja käyttäytyminen sekä kasvien fysiologia ja rakenteet, jotka voivat olla joko helppoa kauraa, tai sitten vaikeampaa ihmisestä riippuen.

Kirjoittelen seuraavassa postauksessa lisää itse kokeeseen opiskelusta.


6 kommenttia:

 1. Kiva Anne, että kirjottelet tuosta Tarton lääkiksestä millaiset kokeet sielläpäin on. Jatkoa odotellessa - H -

  VastaaPoista
 2. Kiva että joku lukee, en ole hirveästi löytänyt muiden kokemuksia tästä aiheesta. Niitä kuitenkin todella mielellään kuulee ja lukee jos aihe kiinnostaa. :-)

  VastaaPoista
 3. Heippa!

  Iha sairaan siistii lukee jengist jotka hakee tarttoon kans. Ite oon viel kahen vaiheil, johonki Suomen lääkikseen tai Tarttoon(iha yleiselle haen). Tiksin kirjastost löytyy iha hyvin matskuu enkuks, mut onko näin et sen bilsan saaki valita E/M? Keep up the good work! :)

  VastaaPoista
 4. Heips! Kiva jos miellyttää, toivottavasti sitten ensi syksystä lähtien voin kirjoitella tuosta lääkiselämästä enemmän :-) SAT-kokeessa bilsan painotuksen saa tosiaan valita (E/M), mutta tuo M on yleensä lääkishakijoille luontevampi (ja kannattavampi). Molemmat pitää kuitenkin hanskata, toisesta vaan kysellään vähän enemmän.

  Tsemppiä sullekin hakuun! :-)

  VastaaPoista
 5. Hei!

  Mietin tässä mitä kaikkea on vielä tekemättä ja mitä olen jo tehnyt.

  Olen nyt tehnyt SAT-biology testin ja saanut siitä tulokset jotka on oletettavasti lähetetty Tarttoon. Olen myös hankkinyt käännökset ja kopiot yo-papereista ja lukion päättötodistuksesta. Olen myös kirjoittanut motivaatiokirjeen ja lähettänyt sen sähköisesti menemään.

  Nytkö pitäisi sitten vielä lähettää postissa kopio passista sekä nuo viralliset käännökset ja toivoa parasta?

  Ja mites kun mulle tulee sähköpostiin kyselyitä että minkä testin olet suorittanut todistaaksesti englanninosaamisesi. Ja toisaalta tähän lääkiksen koulutusohjelmaan ei mielestäni tarvita mitään testiä, joten mitä sihen pitäisi vastata tai laittaa?

  Tuntuu että hakemisesta on vaikea löytää tietoa, joten olisin hyvin kiitollinen jos vastaisit :)

  VastaaPoista
 6. Moikka! Pahoittelen, mutta nyt kysyt väärältä ihmiseltä :-) Itse en ole vielä tehnyt muuta, kuin tehnyt SAT-kokeen, en ole tuloksia vielä edes lähetyttänyt Tarttoon. Ensi kuun puolella pitää käännättää koulupaperit ym, ja pistää niitä sitten eteenpäin. Kuulostaa kyllä siltä, että sulla on homma hyvin hanskassa :-) Onhan tässä vielä aikaa, jos joku juttu on unohtunut.

  Tosta englannin testistä en osaa sanoa? Vastaa niille, että sivuilla ei ole mitään vaatimuksia siitä. Varmaan olet sen kuitenkin yo-kirjoittanut, joten luulisi sen riittävän todisteeksi.

  Tarkemmin en tosiaan tässä vaiheessa osaa itsekään vastailla, mutta koitan noista hakuhässäköistä kirjoitella jotain blogiin kun kerkeän. Missä/miten muuten käännätit todistukset?

  VastaaPoista